Vakcíny rychle, ideálně povinně, chtěl by Kubek. Řítíme se do průšvihu

13.11.2021 16:16 | Zprávy

Proč koronavirus miluje volby? Mělo by být očkování povinné? A je očkovací kampaň vlády nehumánní? Na tyto a další otázky odpovídal předseda České lékařské komory Milan Kubek. „Bohužel se řítíme do průšvihu, protože se všechna opatření zase přijímají pozdě. Stále virus spíše stopujeme, než abychom mu předcházeli,“ řekl mimo jiné a varoval, že české nemocnice i zdravotníky čekají tvrdé týdny.

Vakcíny rychle, ideálně povinně, chtěl by Kubek. Řítíme se do průšvihu
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Milan Kubek se obává, že by se Česká republika mohla vrátit do stavu loňské vlny pandemie. „Přiznám se, že se obávám a optimismus mě opouští. Já jsem před měsícem říkal, že sice na začátku listopadu můžeme mít i deset tisíc nakažených denně, ale že díky očkování a díky tomu, že část lidí nemoc prodělala, by zátěž zdravotnictví měla zůstat přibližně na čtvrtině loňského roku. To znamená, že by v nemocnicích nebylo deset tisíc pacientů s covidem naráz, ale řekněme dva a půl, tři tisíce. Neměli bychom dva tisíce pacientů na jednotce intenzivní péče najednou, ale třeba jen 500 a neumíralo by 250 lidí denně, ale v uvozovkách jen 30 až 50, i když jsou to stejně hrozná čísla,“ řekl Milan Kubek.

„Bohužel se ukazuje, že jsem se spletl. Jednak mutace delta je nakažlivější asi třikrát, než byla původní varianta viru, dále procento lidí, kteří zřejmě nemoc prodělali, je vyšší, než jsme odhadovali, a že imunita získaná ať už proděláním nemoci nebo očkováním bohužel klesá rychleji, než jsme si přáli. Ano, je jasné, že máme problém, epidemii pod kontrolou nemáme a zdravotnictví čekají velice tvrdé spíše měsíce než týdny,“ varoval šéf lékařské komory s tím, že bude opět docházet k omezování zdravotní péče. „Lidé, kteří dělali vše, co mohli - tedy nechali se zodpovědně naočkovat, přeočkovávají se a všechno dodržují, budou trpět minimálně tím, že se jim nedostane potřebné zdravotní péče, protože se zase budou vytvářet covidové jednotky a vše se bude soustředit na covid,“ uvedl.

Virus miluje volby

Končící vláda ohlásila zpřísnění opatření právě kvůli rostoucím číslům nově pozitivních případů nemoci covid-19. Změní se v rámci změny vlády i přístup k řešení koronavirové situace? „Doufám a vím, že něco jiného je, když je politik v opozici a něco jiného, když nese zodpovědnost. Ať bude vláda jakákoliv, tak pochopí, že je třeba opravdu bojovat, to není věc ideologie nebo pravolevého vidění světa. Samozřejmě, prokázalo se, že viru se více daří na podzim a v zimě, kdy jsme častěji v uzavřených prostorách, ale jestli něco virus miluje, tak volby. Loni byly volby krajské, to byla katastrofa, protože se odkládala potřebná opatření, a letos to byly volby parlamentní. Bohužel se řítíme do průšvihu, protože se zase všechna opatření přijímají pozdě,“ tvrdí Kubek. Podle něj se o opatřeních většinou a hlavně jen mluví. Často se opakují věty jako: vláda zvažuje, vláda zavede, ale vše se realizuje s odkladem 14 dnů. „Takže my jsme stále daleko za tím virem. Stále ho spíše stopujeme, než abychom mu předcházeli, a to je samozřejmě špatně,“ vysvětlil.

Redakce se ho rovněž ptala na názor k výroku ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, že současná situace je epidemií neočkovaných. I očkovaný však může koronavirus přenášet a šířit. Měli by se tedy testovat všichni – jak očkovaní i neočkovaní? „Vyjádření ministra, že se jedná o epidemii neočkovaných, je určitá zkratka, ale má logické jádro. Kdybychom v současnosti neměli naočkováno asi 58 procent obyvatel, ale 85 procent jako ve Španělsku nebo Portugalsku, tak by byla situace úplně jiná. Ale zároveň je třeba rychle přeočkovávat, jak jsem zmiňoval. Imunita proti viru opravdu vydrží méně, než jsme doufali, a to jak u těch, kdo nemoc prodělali, tak u těch očkovaných,“ sdělil Milan Kubek.

Kubek: Očkovaní by měli mít výhody, je to motivace

Co se týká testování, z čistě medicínského hlediska považuje za ideální řešení povinné očkování pro všechny. Při dostatku vakcín by dle názoru Kubka bylo možné dostat epidemii poměrně rychle pod kontrolu. Všechno ostatní považuje za kompromisní řešení, která do značné míry reflektují nálady ve společnosti: „A pokud je naším cílem co nejvíce lidí naočkovat a přeočkovat, tak by ti očkovaní měli mít nějakou výhodu. Zároveň určitě není správné používat termín bezinfekčnost, protože to je opravdu hodně v uvozovkách. To, že někdo prodělal nemoc před půl rokem nebo že byl před půl rokem očkovaný, opravdu neznamená, že musí být za každých okolností bezinfekční. Je třeba doporučovat všem, aby dodržovali protiepidemická opatření ve smyslu zakrytých úst, nosu, používání dezinfekce, vyvarování se těsných kontaktů zejména s rizikovými osobami. Lidé by měli chodit tam, kam musí. Neměli by se nikde zbytečně shromažďovat. Určitě i tyhle věci jsou důležité,“ řekl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vládní strany chtějí privatizovat v krajích.“ Konečná po eurovolbách opět šikuje voliče

18:55 „Vládní strany chtějí privatizovat v krajích.“ Konečná po eurovolbách opět šikuje voliče

„V rámci celé EU oslabila fanatická linka, která byla schopna obětovat všechno – naši životní úroveň…